Kiruna 5

40 x 50 cm, © 2014, € 250,00
Tweedimensionaal | Fotografie | Digitaal bewerkt
De ‘Stavkerk’ in deze Zweedse stad ligt 200 kilometer boven de poolcirkel. In de winter komt de zon hier  twee maanden niet op en in de zomer gaat hij twee maanden niet onder. Nadat er in dit gebied, waar eeuwen lang de Samen woonden, ijzererts gevonden was en de technologie zich zodanig ontwikkelde dat dat ontgonnen kon worden, werd rond 1900 besloten een ertsspoorlijn naar de ijsvrije haven van Narvik in Noorwegen aan te leggen. Aan deze spoorlijn werd de stad Kiruna ‘in the middle of nowhere’ uit de grond gestampt. Er wordt tegenwoordig gewerkt op een diepte van ongeveer 1400 meter en de mijnen lopen voor een deel onder de stad door. Maar inmiddels blijkt dat de stad dreigt te verzakken. Daarom zijn er plannen ontwikkeld voor een ‘stads-verhuizing’. Het spoor, station en de snelweg E10 zijn in 2013 omgelegd en er zullen hele woonwijken verdwijnen. In 2023 staan de bibliotheek, de brandweer en scholen op een nieuwe locatie. De kosten van de verhuizing belopen in de miljarden kronen.