Wolf

Wolf

De wolf komt wereldwijd voor, maar deze leefde op het Varanger schiereiland dat grenst aan de Beringzee. Wolven zijn sociale dieren die in roedels (familiegroepen) leven. Een roedel wordt geleid door een alfa-mannetje en alfa-vrouwtje. Gewoonlijk hebben zij het alleenrecht op voortplanting. De nakomelingen van het alfapaar blijven hooguit 2 jaar in de roedel. Bij een gemiddelde worp van 4 welpen kan de roedel na 2 jaar uit 10 dieren bestaan. Het voedselaanbod is van invloed op de roedelgrootte. In gebieden met weinig voedsel, als Italië en Spanje, leven ze in kleinere familiegroepjes, bestaande uit het alfapaar en hun welpjes, maar waar veel voedsel is (bijv. in Alaska, waar de wolven op elanden jagen) kan een roedel bestaan uit wel 30 dieren. De overige dieren zijn dan meestal volwassen nakomelingen van het alfapaar. De oudere jongen verlaten de roedel al dan niet vrijwillig en trekken vaak nog een periode met hun broertjes en zusjes op. Wanneer ze zelf een territorium en een partner gevonden hebben, vormen ze een eigen roedel. De wolf kent een grote verscheidenheid aan expressiemogelijkheden. Het bekende huilen is vooral bedoeld om te communiceren over langere afstanden en is intensiever bij dieren waarbij de sociale band groter is. Ze kunnen dit gehuil op afstanden van 6 tot 10 kilometer horen. Het afbakenen van het territorium d.m.v. urineren, is voorbehouden aan dominante dieren. Binnen de roedel wordt vooral gecommuniceerd met lichaamstaal. Onderdanige wolven bijv. begroeten anderen door onderwerping, met afgewende ogen, staart tussen de achterpoten, lage houding, oren naar achteren en een zacht gejank. Als ze boos of bang zijn laten ze dat meestal zien met ontblote tanden en gegrom. 75 x 100 cm, © 2015, € 1 500,00
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op papier