Hassela 2

50 x 40 cm, © 2016, € 250,00
Tweedimensionaal | Fotografie | Digitaal bewerkt
Vlak voor de plaats Hassela in het noorden van Hälsingland in Zweden, komen we langs een plek waar een bezienswaardig kerkje aangegeven staat: Attmars Kirka.
Een eerder op deze plek gebouwde stenen kerk dateerde waarschijnlijk uit 1160. In de fundamenten vond men een steen waarin dat jaartal gegraveerd was, alsmede twee Runenstenen. Deze stenen werden door de Vikingen met inscripties in runenschrift ingekerfd ter nagedachtenis aan hun gestorvenen. Naast de kerk is een vrijstaande houten klokkentoren die in 1811 verbouwd werd tot zijn huidige uiterlijk. Klokkentorens waren de allereerste mechanische uurwerken die uitgevonden zijn. Tegenwoordig hebben ze vooral esthetische waarde, maar in vroegere tijden hadden ze een onmisbare functie. Voor het midden van de 20e eeuw had men nog nauwelijks horloges en werden klokkentorens gebouwd bij het centrum van een plaats, zodat de tijd toch buitenshuis gezien kon worden.