Vlinder 25

Vlinder 25

40 x 50 cm, © 2018, € 250,00
Tweedimensionaal | Fotografie | Digitaal bewerkt
De atlasvlinder (Attacus atlas) behoort tot de familie der Nachtpauwogen (Saturniidae) en komt voor in grote delen van Zuidoost Azië, grofweg van Afghanistan tot Japan. Atlasvlinders kunnen een vleugelspanwijdte bereiken van 25 tot 30cm en zijn daarmee de allergrootste vlinders ter wereld wat betreft vleugeloppervlak. De vleugels hebben een complex patroon van kleuren en vlakken. De kleuren kunnen variëren van geelbruin tot kastanjebruin en bordeauxrood. Net als bij alle vlinders worden die kleuren gevormd door zeer kleine schubben die pigmenten bevatten, de vleugels zelf zijn net als bij vliegen of wespen doorzichtig en vliezig. Doordat het dier vaak in vlindertuinen wordt gekweekt, is er veel bekend over levenswijze en ontwikkeling. De rupsen zijn groen met hier en daar een roodgekleurde vlek. Ze eten grote hoeveelheden bladeren van verscheidene soorten planten. De volwassen vlinder daarentegen heeft geen ontwikkelde monddelen en neemt gedurende haar leven geen voedsel meer op.