

Leeghwater Ateliers 26 Opendag 26 Mei 2022
- Leeghwater Ateliers 26 Opendag Ruud Streefkerk: Olieverfschilderijen op papier, Yolanda Eveleens: Fijnzinnige kleuretsen, recent & ouder werk, waarvan soms nog enkele exemplaren te koop zijn en het 2-talige boek ‘Binnenste Buiten/Inside Out’ met uitgebreid overzicht van haar oeuvre.
- 26 mei 2022 tot en met 27 mei 2022
- Online expositie
Getoonde werken

Tourmalet
2022De Col du Tourmalet is een bergpas in de Pyreneeën die haar naam dankt aan een overstroming van de rivier Gave in de achttiende eeuw. Door deze overstroming werd het verkeer gedwongen om deze pas te nemen. De naam ‘Tourmalet’ betekent dan ook zoiets als ‘slechte omweg’. Lang voordat de berg bekend werd vanwege de Tour de France, werd hij voornamelijk beklommen door pelgrims of door herders met hun kudde. In het jaar 1910 werd de 2115 meter hoge berg voor het eerst opgenomen in de route van de Tour de France. De Franse wielrenner Octave Lapize was de eerste wielrenner die de top bereikte en sindsdien maakt de beklimming van de Tourmalet vrijwel ieder jaar deel uit van de Tour, vaak als onderdeel van de zogenaamde ‘Koninginnenrit’, oftewel de zwaarste touretappe. Niet voor het eerst hebben wij dus ook gekozen voor deze ‘slechte omweg’, omdat wij elke keer weer getroffen worden door dit bijzondere landschap.

Jøkelfjord 2021
2021Jøkelfjord is een fjord in het noorden van Noorwegen. Hier komt de Øksfjordjøkelen uit, de op acht na grootste gletsjer op het Noorse vasteland en de enige in Noorwegen waarvan de ijstong tot aan de zee reikt. De gletsjer heeft een oppervlakte van circa 43 km² en het hoogste punt ligt op 1.204 m boven zeeniveau. Dit is tevens het hoogste punt van de provincie Finnmark.

De Stadsreus
2022Op een dag in de zomer kwam hij even langs. Deze Stadsreus heeft een geel achterlijf met dunne zwarte dwarsstrepen, een bruin-oranje glanzend borststuk en een gele kop. Hij doet denken aan een bij of hommel-achtige, maar het is een zweefvlieg. Het insect was hier tot voor kort zeldzaam, maar met het warmer worden van de zomers wordt hij steeds vaker gezien. Hij heeft een voorkeur voor een stedelijke omgeving, vandaar de naam. De eitjes worden gelegd op de bodem van een wespennest en de larven overwinteren daar wanneer de wespen het nest verlaten, om de volgende zomer te verpoppen tot een nieuwe generatie stadsreuzen. De stadsreus wordt groter (2,5 cm!) dan de meeste andere soorten zweefvliegen en leeft zoals alle zweefvliegen van nectar en stuifmeel. Hij kan niet steken, maar lijkt door grootte en kleuren op de wel van een angel voorziene Hoornaar. Deze voordeel biedende gelijkenis met een andere soort wordt mimicry genoemd. Andere zweefvliegen lijken door hun zwart-gele strepen meer op kleine wespen of door dichte beharing op hommels, maar geen van hen heeft de slanke 'wespentaille' en ze vliegen met schichtige bewegingen.

Tuinfluiter
2021Vlak nadat wij een insectenhotel aan onze muur hadden opgehangen, bleek een tuinfluiter dat plekje uitgekozen te hebben om er een nest van mos en gras bovenop te bouwen. De tuinfluiter is een zangvogeltje van ongeveer 14 cm groot (incl. staartveren), die normaal gesproken een komvormig, goed verborgen nest in dichte begroeiing maakt. Hij heeft een onopvallend uiterlijk: een bruingrijze bovenzijde en een licht geelbruine onderkant, een rond kopje met een spits bruin snaveltje en grijsbruine poten. Het voedsel bestaat uit insecten, bessen en zaden. De tuinfluiter broedt van begin mei tot juli. Eén broedsel per jaar, met in ons geval 4 eieren waarvan er twee uitkwamen. Broedduur is slechts 11 à 12 dagen. Naar het schijnt broeden beide ouders op de eieren, maar dat hebben wij niet gezien, het mannetje kwam wel af en toe wat eten brengen. Na het uitkomen zaten de jongen 10 dagen in het nest voor ze uitvlogen, vanaf dat moment hebben we ze niet meer teruggezien. Tussen juli en oktober trekt de tuinfluiter via Frankrijk, Spanje en Portugal naar Afrika, waar hij ten zuiden van de Sahara overwintert. De overtocht naar Afrika verloopt grotendeels via de Straat van Gibraltar.
Adresgegevens
Leeghwater ateliers 26 OpendagLeeghwaterstraat 26
1462JE Middenbeemster
Nederland
06 10915019
www.ruudstreefkerk.com
- Do
- 10.00 tot 17.00 uur
- Vr
- 15.00 tot 17.30 uur