Frankrijk Een land dat door mij regelmatig is bezocht, en dan vooral vanwege zijn berglandschappen zoals de Alpen, het Centraal Massif, de Vogezen en de Pyreneeën.

uit 2015 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Col de Sarenne 1

2019

De lucht is keihard blauw hier op de top van de Col de Sarenne. Het is eind september en windstil zonnig weer. Vanaf de Alpe d'Huez daalt een smal weggetje eerst naar een hoogte van 1765 meter en leidt vervolgens met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 8% naar deze pas. Het is hier stil en rustig. Hierna komt nog een lange en steile afdaling richting Le Freney-d'Oisans over een slecht onderhouden, gevaarlijk weggetje.

Col de Sarenne 4

2019

De mooie route over de Col de Sarenne,  op steenworp afstand van het grote skigebied van de Alpe d'Huez, is vrij onbekend en heeft daardoor een relatief onaangetaste natuur. Maar het heeft ook een bijzonder slecht wegdek, vooral in de afdaling. Toen in 2013 de Tour de France hierlangs zou komen en een paar wieler-profs zich uitgesproken hadden dat deze Col gelijkstond aan zelfmoord, zou aan dit wegdek wat gedaan worden, maar lokale actiegroepen en natuurorganisaties staken daar een stokje voor. Er werden handtekeningenacties gehouden en er werd zelfs gedreigd met het blokkeren van de weg tijdens de Tour, zodat tenslotte alleen de aller-slechtste delen van de weg verbeterd werden. En dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het behoud van het fraaie landschap op de Col de Sarenne.

Le Perron 1

2019

Het gehucht Le Perron ligt in het massief van les Grandes Rousses. Het landschap wordt gekenmerkt door hoge bergen met rotspartijen, gletsjers en uitgestrekte bergweiden. De bodem van de vallei is in de loop der jaren geleidelijk bosrijker geworden. Op het grondgebied van de gemeente is lawinegevaar aanwezig en in de loop van de geschiedenis zijn het dorp en zijn omgeving door verschillende lawines getroffen. Op 20 januari 1981 trof een lawine het naburige dorp Clavans-le-Bas, waarbij verschillende huizen vernietigd werden en de inwoners gedurende meerdere dagen van de rest van de vallei geïsoleerd waren. Een van de huizen in Les Perrons toont een aanpassing aan dit risico: het is gebouwd met de rug naar een enorme rots, die als lawinebescherming dient.

Picardië 13

2019

Tijdens de Bourgondische tijd maakte de provincie Picardië in Noord-Frankrijk deel  uit van de Nederlanden, onder hertog Filips de Goede en na hem zijn zoon Karel de Stoute. De leeuwen in de huidige vlag refereren hier nog aan. Toen Karel in 1477 stierf, trouwde zijn dochter Maria van Bourgondië met Keizer Maximiliaan van Oostenrijk, maar desondanks moest die vijf jaar later, bij de Vrede van Atrecht, Picardië en vele andere Bourgondische bezittingen aan Koning Lodewijk XI van Frankrijk afstaan. Hier vond ook de beruchte slag aan de Somme plaats. De Eerste Wereldoorlog kende een aantal zeer bloedige confrontaties, maar geen enkele was zo groot als de Slag aan de Somme. Op de eerste dag,1 juli 1916 om 7.30 uur ´s ochtends, klommen 140.000 geallieerde soldaten over een breedte van30 kilometer uit hun loopgraven en liepen in de richting van de Duitse linies.  Met 60.000 Britse slachtoffers, is het tegenwoordig nog steeds de meest dodelijke dag in een oorlog. Uiteindelijk veroverden de Britten en de Fransen aan de Somme in vierenhalve maand tijd zo’n10 kilometer grond op de Duitsers tegen het verlies van honderdduizenden soldaten.Nu is het er stil, herfstkleuren komen tevoorschijn en de najaarszon schijnt  vredig over de wijn- en graanvelden….

Plateau de Beille 7

2019

Het Plateau de Beille is een hoge berg in het departement Ariège, in de regio Midi Pyrenées in Frankrijk. Lang was het plateau met relatief grote velden op de top, slechts een plaats waar men vee liet grazen. Pas aan het begin van de twintigste eeuw, kwam men tot de conclusie dat de berg ook bijzonder geschikt was voor de wintersport. Er werd daarom besloten om er een skigebied in te richten. In 1989 werd het skigebied op Plateau de Beille, dat onder meer bestaat uit 70 kilometer aan langlaufroutes, officieel geopend. Negen jaar later, in 1998 maakte de beklimming van de berg voor het eerst deel uit van het grootste wielerspektakel ter wereld: de Tour de France. Deze etappe werd gewonnen door de Italiaanse wielrenner Marco Pantani. Sindsdien wordt het Plateau de Beille regelmatig opgenomen in de Tour de France. Andere renners die er in slaagden om als eerste boven op de berg aan te komen zijn o.a. Lance Armstrong (2002 en 2004) en Alberto Contador (2007).

Romilly sur Seine 5

2019

Romilly sur Seine 5 In het najaar reden wij door het Noord-Franse land in het departement Aube, vlak bij Romilly sur Seine. Het is een leeg en verlaten landbouwgebied met aan de randen hier en daar een boom, zoals dit bosje Fluweelbomen (‘Rhus Typhina’) waarvan het blad zich in prachtige herfstkleuren aftekent tegen de licht bewolkte lucht.

Ariège 2

2018

Het departement Ariège is een van de acht departementen in de regio Midi-Pyrénées. In het zuiden grenst het aan Spanje en Andorra. De hoofdstad Foix. Door de eeuwen heen is deze stad altijd al de belangrijkste stad van het departement geweest. Hoewel Foix en haar kasteel vele malen belegerd werden, slaagden de aanvallers er nooit in om het te veroveren. Bij de kruistochten tegen de Katharen, werd een ander kasteel in het gebied, het kasteel van Montségur, wel veroverd door de kruisvaarders en kwamen meer dan tweehonderd Katharen op de brandstapel om het leven, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van deze streek.

Ariège 4

2018

Met gemiddeld meer dan 2000 uur zon per jaar is de Midi-Pyrénées, waartoe het departement Ariège behoort, één van de streken in Frankrijk waar de zonbestraling het sterkst is. Op het grootste gedeelte van het grondgebied van deze streek komt de temperatuur zo’n 60 to 80 dagen per jaar boven de 25° C. Het voorjaar valt er zeer vroeg. Als er nog sneeuw ligt op de toppen van de Pyreneeën komt het koren al boven op de heuvels van Gascogne en beginnen de boomgaarden van de Tarn et Garonne al te bloeien. Van begin april tot juni ligt de gemiddelde temperatuur er tussen 16°C en 24°C. Ook de herfst is vaak heerlijk zacht en warm, zelfs oktober heeft nog een gemiddelde maximum temperatuur van 16°C tot 19°C.

Beek La Frayssinette 6

2018

‘In de ban van de Aveyron, van droom tot werkelijkheid’ is een boek geschreven en in eigen beheer uitgegeven door acht Nederlandse stellen die er jaren geleden stuk voor stuk voor kozen om hun geluk in Frankrijk te gaan beproeven. Als lezer kun je ontdekken wat ieder tot deze keuze gebracht heeft en beleef je hun vallen en opstaan mee. Een van deze avonturiers is Peggy, een vriendin van ons van oudsher. Haar huis ‘La Frayssinette’, ligt in een klein valleitje midden in de natuur. Het woon- en leefgedeelte gaat als vanzelfsprekend over in het ruigere landschap eromheen en altijd hoor je het ruisen van de waterval in de beek die onderaan het terrein stroomt.  Behalve een vijftal gastenverblijven en meerdere kampeerplekken, is er inmiddels een grote dansvloer en een kleurrijk terras voor de gasten. Beneden vind je een natuurlijke zwempoel met een waterval, die je het gevoel geeft dat je in het paradijs terecht bent gekomen.

La Frayssinette 3

2018

Dit idyllische plekje in de Franse Aveyron wordt al ruim 35 jaar bewoond door Peggy, een Nederlandse vriendin van ons. Peggy maakt art brut, kleurschilderingen op allerlei materialen, natuurassemblages en mozaïek en ontving in de loop der jaren vele gasten voor wandelvakanties vanuit haar paradijsje. Sinds 20 jaar wordt ze vergezeld door haar partner Vincent. Hij is muzikant en samen zijn ze enthousiaste tangodansers en filmverzamelaars.  Met veel fantasie, veel gesjouw en doorzettingsvermogen hebben ze alle gastenverblijven in hun valleitje van 3,5 ha zelf ontworpen en gebouwd. Sinds deze zomer logeren Peggy’s nichtje Tessa en haar man Ody er, enthousiaste jonge mensen vol idealen. Zij helpen waar nodig, zodat het erop lijkt dat dit paradijsje de toekomst met een gerust hart tegemoet kan zien.

Papyrus 1

2018

In de tuin van Kasteel Chaumont aan de Loire, staat deze papyrusplant. Papyrus is een vroege schriftdrager, gemaakt van de stengels van de papyrusplant , die veel werd gebruikt in het oude Egypte en de Klassieke wereld. Het gebruik van papyrus begon ongeveer 5000 jaar geleden in Egypte. Over een reeks verticaal gelegde repen van de stengel werd een reeks horizontale repen geplakt. Het kleverige plantensap fungeerde als bindmiddel. Daarna werd het oppervlak behandeld met een soort lijm, waardoor de inkt niet ging lopen en glad gepolijst. Men beschreef de zijde van de horizontale repen, zodat de bladnerven als schrijflijnen konden dienen. Het materiaal was betrekkelijk broos en werd opgerold voor transport of bewaring, zodat men in principe enkel de binnenzijde beschreef. Een papyrusrol ( boekrol ) voor langere teksten verkreeg men door meerdere papyrusvellen met de lengtezijdes aan elkaar te plakken. In een droog klimaat zoals dat van Egypte is papyrus goed te bewaren, maar in een vochtiger klimaat zal papyrus gaan schimmelen. Daarom zijn de meeste vondsten van papyrus in het woestijnklimaat van het Midden-Oosten gedaan. In het natte Europa is bijna alle papyrus uit vroeger tijden vergaan. In de late oudheid vond gestaag een overgang plaats van papyrus naar perkament als schriftdrager.

Steeg Conques 1

2018

Conques is een prachtig plaatsje, gelegen in het departement Aveyron, in de regio Midi-Pyrénées Dit plaatsje heeft haar middeleeuwse karakter behouden, en wordt tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk gerekend. Het plaatsje ligt op een steile helling in de vallei van de rivier de Dourdou, een zijrivier van de Lot, rond de indrukwekkende 11e eeuwse abdij van Sainte-Foy en is een belangrijke etappe op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De pelgrims werden vooral aangetrokken door de relieken van de heilige Foy, een jonge martelares uit de 4e eeuw. Deze relieken zijn in het jaar 866 in het toenmalige klooster van Conques terecht gekomen door diefstal. Na eerdere mislukte pogingen om relieken van andere heiligen te bemachtigen, lukte het een monnik om de overblijfselen van Sainte-Foy te stelen. Vanaf toen namen de mirakelen toe, wat bewees dat de roof gerechtvaardigd was, en kwamen bedevaartgangers uit alle uithoeken van het land naar Conques.

Trap Conques 2

2018

In Conques kun je dwalen door de kleine steegjes en over trapjes die de verschillende niveaus van het dorp tegen de berghelling verbinden. Na de Franse Revolutie werd het dorp verlaten. Maar in het jaar 1837 werd het herontdekt door de Franse schrijver en historicus Prosper Mérimée, die aandrong op restauratie van de abdij. Het dorpje had haar middeleeuwse karakter behouden en zou uitgroeien tot een van de mooist bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes in Frankrijk. In 1998 werd de abdij op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. 

Col de Puymorens 6

2017

Col de  Puymorens 6 De Col de Puymorens ligt op de hoofdkam van de Pyreneeën. Deze berg vormt een waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De noordkant van de berg behoort via de rivier de Ariège tot het stroomgebied van de Garonne, en de zuidkant vormt het stroomgebied van de Carol, een zijrivier van de Segre, die uitmondt in de Ebro. Ongeveer tien kilometer ten westen van de Col de Puymorens ligt de Port d’Envalira, met 2409 meter de hoogste pas van de Pyreneeën.

Porté-Puymorens 2

2017

Wanneer je de Col de Puymorens overgaat, op de hoofdkam van de Pyreneeën, kun je kiezen om door te rijden naar Spanje of je rijdt door naar Andorra, de belastingvrije hoofdstad van Europa, waar je je kunt laten verleiden om er je auto te vullen, zoals veel Franse en Spaanse burgers doen. Nou, dan maar liever door naar Spanje…. maar dat is helaas geen rustig bergweggetje meer. Want ondanks de aanleg in de jaren ’70 van een autosnelweg over de meer oostelijk gelegen en lagere Col du Perthus , is dit nog altijd de as Bordeaux/Toulouse/Barcelona voor al het verkeer dat van noordwest naar zuidoost wil.

Stronk 15

2017

  In Lacaune, ten zuiden van het Massif Central in Frankrijk, ligt midden in een bos van beuken en dennen, Lac Raviège. Dit langgerekte stuwmeer dient voor de productie van elektriciteit. Bovendien helpt het de rivier de Agoût onder controle te houden. Nu zijn er veel wandel- en fietspaden kriskras door de bossen. Het meer dankt zijn naam aan het gehuchtje Raviège, dat na de aanleg van de stuwdam in 1957, met z ‘n kasteel, een molen en diverse bruggen onder water verdween, samen met het omringende bos. De gebleekte wortelstronken van de verdronken bomen langs de oever zijn de laatste getuigen van deze rigoreuze ingreep.

Étretat 3

2016

Het historische dorp Étretat aan de Falaisekust in Normandië is vooral bekend om zijn opvallende krijtrotsen, die hier in de loop der eeuwen door de golven gebeeldhouwd werden en op sommige plaatsen zodanig ondermijnd, dat er spectaculaire poorten ontstonden. Bij Étretat liggen drie op dergelijke wijze ontstane bogen en de spitse ‘Aiguille’, de z.g. naald, die hier te zien is. Het is een spitse punt met ervoor een poort die op de kop en slurf van een olifant lijkt. Vanuit Étretat vertrok op 8 mei 1927 de tweedekker ‘L'Oiseau Blanc’ in een poging om de eerste non-stop vlucht van Parijs naar New York te maken, maar het vliegtuigje  verdween ergens boven de Atlantische Oceaan en werd nooit teruggevonden. In Étretat werd een monument opgericht voor de vlucht en de twee piloten, oorlogshelden uit de Eerste Wereldoorlog, maar dat werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1963 werd er een nieuw monument alsmede een museum gewijd aan deze gebeurtenis opgericht.

Kip 1

2016

Wij menen dat kippen niet gezegend zijn met een grote intelligentie, maar de 'kippentaal' is uitgebreider dan de meeste mensen denken. Kippen produceren wel 30 tot 40 verschillende geluiden, die allemaal verschillende betekenissen hebben. Ze waarschuwen elkaar bijv. met luchtalarm: als er een roofvogel in de lucht vliegt, maken ze een soort piepend, krakend geluid terwijl ze bij gevaar aan de grond paniekerig zullen kakelen. De communicatie vindt zelfs al plaats terwijl de jongen nog in het ei zitten. Een moederkloek geeft haar kennis door aan haar kuikens en die antwoorden door gepiep dwars door de eierschaal heen. Kuikens zijn nestvlieders, wat betekent dat ze, nadat ze uit het ei gekropen zijn, meteen kunnen lopen en voedsel zoeken, hoewel ze de eerste dagen vooral zullen doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek. Als de kuikens meer zelfstandig op stap gaan en de moeder vindt dat ze te eigenwijs zijn of afdwalen, zal ze ze door middel van haar geklok terugroepen. Het kraaien van de haan heeft zich vanuit een oorspronkelijke baltsroep ontwikkeld tot een seizoensonafhankelijk geluidssignaal, dat hoofdzakelijk tot afbakening van het territorium dient.

Saint Julien de Jordanne 3

2016

Dit dorp ligt in de vallei van de rivier de Jordanne, in het hart van de vulkanische streek de Cantal in de Auvergne in Midden Frankrijk. Het grondgebied van de gemeente bestaat grotendeels uit boerenland en dan vooral weiden waarop rundvee gehouden wordt. De belangrijkste bron van inkomsten van deze boerenbedrijven was de productie van kaas: de bekende Cantal. Oudtijds gebeurde dat in de z.g. ‘burons’, schuren van gestapelde natuursteen op de zomerweiden. De bossen op de berghellingen rond het dorp bestaan uit beuken, essen en eiken. Sinds de jaren ‘50 worden die beheerd door de Forestry Commission. Dat was nodig omdat voor die tijd te veel van de prachtige oude bomen door de bevolking gebruikt werden voor de constructie van woningen en schuren of opgestookt werden als brandhout .

Zonsondergang 3

2015

  Dit schouwspel deed zich voor aan de rivier de Loire bij het Presq’île de Mars in Frankrijk. Na een warme dag  komen er duistere onweerswolken opzetten en voor de nacht invalt strijkt het laatste zonlicht er langs. Omdat bij een hoog staande zon door deeltjes in de atmosfeer voornamelijk blauw licht verstrooid wordt zien wij de hemel overdag als blauw. De andere kleuren van het spectrum blijven in het witte zonlicht ‘gevangen’ en worden voor ons oog niet zichtbaar. Maar wanneer de zon vlak boven de horizon staat en door lucht met een veel hogere dichtheid schijnt wordt het blauwe licht zo sterk gehinderd dat warme kleuren de overhand krijgen.