Frankrijk Een land dat door mij regelmatig is bezocht, en dan vooral vanwege zijn berglandschappen zoals de Alpen, het Centraal Massif, de Vogezen en de Pyreneeën.

uit 2020 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Nijlgans 1

2023

De Nijlgans is een eendachtige vogel die bij de (onder)familie der Tadorninae (halfganzen) behoort. Deze gans leeft voornamelijk op het land, hoewel hij goed kan zwemmen. Hij is soms agressief en ook onderling zijn ze weinig verdraagzaam. Die agressiviteit is trouwens het handelsmerk van deze ganzen. Ze passen bijv. brute kracht toe om het nest van een andere vogel in te pikken - waarvan vooral grauwe ganzen, maar ook roofvogels, kraaien en eenden het slachtoffer zijn - en zien er zelfs geen been in om de kleintjes van andere eend-achtigen te verdrinken. De oude Egyptenaren beschouwden de Nijlgans als een heilig dier en beeldden hem regelmatig af in hun kunst. Dit exemplaar zoekt in het ondiepe water naar voedsel, zijn spiegelbeeld is duidelijk te zien ondanks de rimpeling die over het wateroppervlak trekt

Nachtegaal 1

2023

In een duinstrook in Bretagne meenden wij een te horen. De nachtegaal houdt zich het liefst op in dicht struikgewas en is dan ook moeilijk te vinden. Ze  hebben weliswaar een zeer uitbundige zang, maar een subtiel gekleurd verenkleed: de bovendelen zijn warmbruin met een oranjebruine staart en stuit. De onderzijde is grijsbruin met een iets lichtere keel. Dit speelde zich af in september, dus ik vermoedde dat hij op weg was naar Afrika. Vanaf juli trekken ze n.l. in zuidwestelijke richting over Frankrijk en het Iberisch Schiereiland naar tropisch Afrika, half september zijn de meeste vertrokken. Vanaf half april keren zij weer terug. In Nederland bevindt de nachtegaal zich aan de noordrand van zijn areaal. Het menu bestaat uit allerlei dierlijk voedsel, insecten, oorwurmen, spinnen, hooiwagens en regenwormen, aangevuld met verschillende soorten bessen. Ze zoeken lopend voedsel op de grond, vaak op donkere plekken in struweel.

Col de Sarenne 15

2023

De mooie route over de Col de Sarenne,  op steenworp afstand van het grote skigebied van de Alpe d'Huez, is vrij onbekend en heeft daardoor een relatief onaangetaste natuur. Maar het heeft ook een bijzonder slecht wegdek, vooral in de afdaling. Toen in 2013 de Tour de France hierlangs zou komen en een paar wieler-profs zich uitgesproken hadden dat deze Col gelijkstond aan zelfmoord, zou aan dit wegdek wat gedaan worden, maar lokale actiegroepen en natuurorganisaties staken daar een stokje voor. Er werden handtekeningenacties gehouden en er werd zelfs gedreigd met het blokkeren van de weg tijdens de Tour, zodat tenslotte alleen de aller-slechtste delen van de weg verbeterd werden. En dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het behoud van het fraaie landschap op de Col de Sarenne.

Ariège 7

2023

Met gemiddeld meer dan 2000 uur zon per jaar is de Midi-Pyrénées,

Beek La Frayssinette 2

2023

‘In de ban van de Aveyron, van droom tot werkelijkheid’ is een boek geschreven en in eigen beheer uitgegeven door acht Nederlandse stellen die er jaren geleden stuk voor stuk voor kozen om hun geluk in Frankrijk te gaan beproeven. Als lezer kun je ontdekken wat ieder tot deze keuze gebracht heeft en beleef je hun vallen en opstaan mee. Een van deze avonturiers is Peggy, een vriendin van ons van oudsher. Haar huis ‘La Frayssinette’, ligt in een klein valleitje midden in de natuur. Het woon- en leefgedeelte gaat als vanzelfsprekend over in het ruigere landschap eromheen en altijd hoor je het ruisen van de waterval in de beek die onderaan het terrein stroomt.  Behalve een vijftal gastenverblijven en meerdere kampeerplekken, is er inmiddels een grote dansvloer en een kleurrijk terras voor de gasten. Beneden vind je een natuurlijke zwempoel met een waterval, die je het gevoel geeft dat je in het paradijs terecht bent gekomen.

Auvergne Rhône Alpes 8

2023

De regio Auvergne-Rhône-Alpes ligt in het zuidoosten van Frankrijk. Auvergne en Rhône Alpes zijn pas in 2016 samengevoegd tot een nieuwe regio. Het Auvergne gedeelte is het minst bevolkt, er woont slechts 2,5% van de Franse bevolking. Rhône-Alpes daarentegen is het op-één-na grootste gebied van Frankrijk, het telt zo’n 6,2 miljoen inwoners. Een groot deel van Auvergne maakt deel uit van het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Het dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie.

Tourmalet 7

2022

  De Col du Tourmalet is een bergpas in de Pyreneeën die haar naam dankt aan een overstroming van de rivier Gave in de achttiende eeuw. Door deze overstroming werd het verkeer gedwongen om deze pas te nemen. De naam ‘Tourmalet’ betekent dan ook zoiets als ‘slechte omweg’. Lang voordat de berg bekend werd vanwege de Tour de France, werd hij voornamelijk beklommen door pelgrims of door herders met hun kudde. In het jaar 1910 werd de 2115 meter hoge berg voor het eerst opgenomen in de route van de Tour de France. De Franse wielrenner Octave Lapize was de eerste wielrenner die de top bereikte en sindsdien maakt de beklimming van de Tourmalet vrijwel ieder jaar deel uit van de Tour, vaak als onderdeel van de zogenaamde ‘Koninginnenrit’, oftewel de zwaarste touretappe. Niet voor het eerst hebben wij dus ook gekozen voor deze ‘slechte omweg’, omdat wij elke keer weer getroffen worden door dit bijzondere landschap.

Col de Sarenne

2022

De mooie route over de Col de Sarenne,  op steenworp afstand van het grote skigebied van de Alpe d'Huez, is vrij onbekend en heeft daardoor een relatief onaangetaste natuur. Maar het heeft ook een bijzonder slecht wegdek, vooral in de afdaling. Toen in 2013 de Tour de France hierlangs zou komen en een paar wieler-profs zich uitgesproken hadden dat deze Col gelijkstond aan zelfmoord, zou aan dit wegdek wat gedaan worden, maar lokale actiegroepen en natuurorganisaties staken daar een stokje voor. Er werden handtekeningenacties gehouden en er werd zelfs gedreigd met het blokkeren van de weg tijdens de Tour, zodat tenslotte alleen de aller-slechtste delen van de weg verbeterd werden. En dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het behoud van het fraaie landschap op de Col de Sarenne.

Berm, Le Mas-d'Artige 3

2022

In het najaar zijn deze varens verkleurd van groen naar geel en oranje. De meeste varens zijn bosplanten, ze zijn sterk en hebben nauwelijks last van ziekten. De varen is een vaste plant die in de winter verdwijnt om in het voorjaar weer op te komen, maar er zijn ook bladhoudende varens, zodat er groen in de wintertuin te zien is. Deze wintergroene varens houden het hele jaar door hun blad en zijn goed bestand tegen de kou. Er zijn ook soorten die alleen in zachte winters hun blad houden, zoals bijv. de niervaren (Dryopteris).

Argelès Gazost 1

2021

We zijn hier aangeland in het rustige plaatsje Argelès-Gazost. Deze gemeente in het Franse departement Hautes-Pyrénées telt 3208 inwoners, die Argelésiens worden genoemd. Het dorp ligt op een hoogte van 463 meter. Mijn oog valt op een leuk uitziend kippenhok, hier langs een klein paadje in het bos.

Cirque de Navacelles 3

2021

Het Cirque de Navacelles is een groot keteldal aan de zuidelijke rand van het Centraal Massief in Zuid-Frankrijk. Het dal werd ongeveer 3 miljoen jaar geleden gevormd door glaciale erosie. Vervolgens sneed de rivier de Vis dwars door het dal, en ontstond een hoefijzermeer dat later droogviel. Aan het Cirque is ook een mythe verbonden. De krater zou zijn ontstaan door een hoefafdruk van het paard van de reus Gargantua, de vader van een andere bekende reus, Pantagruel. Van deze twee figuren, vader en zoon, in de 16e eeuw gecreëerd door de Franse humanist François Rabelais, zijn sporen en mythen in heel Frankrijk te vinden.

Cirque de Navacelles 5

2021

Een gevaarlijk maar spectaculair weggetje, breed genoeg voor slecht één voertuig, leidt naar de bodem van dit majestueuze keteldal, het Cirque de Navacelles. Het Cirque ligt aan de zuidelijke rand van het Massif Central in Zuid Frankrijk en werd zo’n 3 miljoen jaar geleden gevormd door glaciale erosie. Daarna doorsneed de rivier de Vis à Navacelles het dal, en ontstond er een z.g. ‘hoefijzermeer’. Tenslotte droogde het meer op en liet een stukje vlakke bodem van leem en turf achter, waar het gehuchtje Navacelles verrees

Clavans-en-Haut-Oisans 1

2021

Zes door rivieren gevormde valleien komen tezamen in het stadje Le Bourg-d'Oisans, bekend vanwege het wielrennen, omdat het aan de voet ligt van de bergweg naar het skioord Alpe d’Huez, een befaamde aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk. Ik was benieuwd hoe het er hier uitzag en wilde ervaren hoe het is om de haarspeldbochten van de weg naar Alpe d’Huez te volgen en daarna, over de top, aan de achterkant van de berg de smalle ‘postweg’ af te dalen naar het dorpje Clavans, wat leidde tot dit uitzicht.

Stalactieten en stalagmieten 2

2021

We zijn hier in de Grotte des Demoiselles, gelegen in de vallei van de Hérault in de Cevennen in Zuid Frankrijk. De grot is zo genoemd vanwege diverse Mariabeelden die met een beetje fantasie in de druipstenen te ontwaren zijn en bestaat uit meerdere aaneengeschakelde grote ruimtes (door de gidsen ‘kathedralen’genoemd) waarin natuurlijk gevormde druipstenen stalactieten en stalagmieten te zien zijn. Een stalactiet ontstaat op de plaats waar de waterdruppels door het dak van de grot sijpelen, een stalagmiet op de plaats waar de druppels op de bodem vallen. Zij groeien enkele centimeters per eeuw. Als stalactiet en stalagmiet elkaar raken ontstaat een zuil. Een klein treintje brengt de bezoekers omhoog de grot in, waarna je onder leiding van een gids, via een met beton bedekte wandelroute en diverse ‘balkonnetjes’, de grot in zijn geheel kunt bezichtigen.  

Paddenstoel Croze 17

2021

Het departement Creuze is sinds 1790 genoemd naar de rivier de Croze, die van zuidoost naar noordwest het departement doorkruist. Vanaf  275 na Chr. vielen Germanen het tot dan toe Romeinse gebied binnen. Zij verwoestten in heel Gallië talloze Romeinse monumenten en na 282 begon de heerschappij van de Romeinen langzaam te tanen. Vele Germaanse stammen drongen Frankrijk binnen, zelf opgejaagd door de Hunnen uit het oosten. Rond 475 viel voor de Romeinen het doek, waarna de Visigoten en vervolgens de Franken en tenslotte Karel de Grote de macht overnamen. Wij zagen hier langs de weg honderden meters lange rijen paddenstoelen…..

Auvergne Rhône Alpes 2

2020

De regio Auvergne-Rhône-Alpes ligt in het zuidoosten van Frankrijk. Auvergne en Rhône Alpes zijn pas in 2016 samengevoegd tot een nieuwe regio. Het Auvergne gedeelte is het minst bevolkt, er woont slechts 2,5% van de Franse bevolking. Rhône-Alpes daarentegen is het op-één-na grootste gebied van Frankrijk, het telt zo’n 6,2 miljoen inwoners. Een groot deel van Auvergne maakt deel uit van het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Het dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie.

Cirque de Navacelles 6

2020

Het Cirque de Navacelles is een groot keteldal aan de zuidelijke rand van het Massif Central in het zuiden van Frankrijk. Een gevaarlijk maar spectaculair weggetje, breed genoeg voor slechts één voertuig, leidt naar de bodem van de vallei. Als je van bovenaf kijkt, vraag je je af hoe zo’n dal hier ontstaan is? Moeten we de legende geloven dat de krater ontstaan zou zijn door een hoefafdruk van het paard van de reus Gargantua, de vader van Pantagruel? Het betreft hier twee reuzen, vader en zoon, van wie de sporen en mythen door heel Frankrijk te vinden zijn. Figuren die in de 16e eeuw gecreëerd zijn door de Franse humanist François Rabelais, die in het nabijgelegen Montpellier medicijnen doceerde. Of werd het dal zo’n 3 miljoen jaar geleden gevormd door glaciale erosie, waarna de rivier de Vis de basis van het dal doorsneed, en er een z.g. hoefijzermeer ontstond? Tenslotte droogde het meer op en liet op de bodem leem en turf achter.  

Col de Puymorens 3

2020

Het is herfst op deze bergpas, de Col de Puymorens in de Pyreneeën. Deze pas, met een hoogte van 1920 meter, is de verbinding tussen Spanje, Frankrijk en Andorra. Voordat Andorra de belastingvrije hoofdstad van Europa werd en Franse en Spaanse burgers verleid werden om hier massaal hun auto’s te komen vullen, was deze route over de Puymorens waarschijnlijk een rustig bergweggetje

Col de Sarenne 11

2020

De mooie route over de Col de Sarenne,  op steenworp afstand van het grote skigebied van de Alpe d'Huez, is vrij onbekend en heeft daardoor een relatief onaangetaste natuur. Maar het heeft ook een bijzonder slecht wegdek, vooral in de afdaling. Toen in 2013 de Tour de France hierlangs zou komen en een paar wieler-profs zich uitgesproken hadden dat deze Col gelijkstond aan zelfmoord, zou aan dit wegdek wat gedaan worden, maar lokale actiegroepen en natuurorganisaties staken daar een stokje voor. Er werden handtekeningenacties gehouden en er werd zelfs gedreigd met het blokkeren van de weg tijdens de Tour, zodat tenslotte alleen de aller-slechtste delen van de weg verbeterd werden. En dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het behoud van het fraaie landschap op de Col de Sarenne.

Dizy-le-Gros, Bulldozer 2

2020

Bij de krijtgroeve in de buurt van Dizy-le-Gros in Noord-Frankrijk, staat een oude roestige bulldozer, waarvan je je afvraagt hoe lang geleden hij nog gebruikt is en waarom hij hier nog staat. Bulldozers zijn grondschuivers op rupsbanden die zwaar werk kunnen verzetten. Ze kunnen geen dingen optillen, in tegenstelling tot de zogenoemde shovels die gewone banden hebben en dat wel kunnen. Aan dit ooit zo krachtige werktuig is nu wel een zekere schoonheid van het verval te zien.