Werk van Ierland

uit 2022 tot 2022 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Greenan Mountain 10

2022

Vanaf de Grianan of Aileach, een groot Ringfort precies op de grens van Noord-Ierland met de Republiek Ierland, heb je een weids uitzicht o.a. over Donegal en het schiereiland Inishowen. De Greenan Mountain is 244 m hoog en bestaat voornamelijk uit zandsteen en leisteen, bedekt met moeras en heide. Het ringfort erbovenop dateert uit de 6e eeuw, maar waarschijnlijk was de heuvel al ver voor die tijd in gebruik, want net erbuiten zijn de resten van een Neolithische Tumulus en van een bron gevonden. Het fort bestaat uit 3 terrasranden met een dikte van 4,5 m. Oorspronkelijk stonden er gebouwen binnenin: de zetel van het Keltische koninkrijk van Aileach, dat in de 12e eeuw een groot deel van z’n macht en territorium verloor aan invallende Noormannen.

Causeway Coast and Glens 9

2022

We zijn aan de Atlantische kust in Noord-Ierland. De stenen zij begroeid met mos en algen. Dit district is vernoemd naar twee meest bezochte toeristische attracties van Noord-Ierland: de Giant’s Causeway aan de noordkust,  bestaande uit  zo’n 40.000 basaltzuilen die ontstaaan zijn bij een vulkaanuitbarsting zo'n 60 miljoen jaar geleden, werelderfgoed sinds 1986. En ten tweede naar de Glens of Antrim: negen rivierdalen, valleien die afdalen van het Antrim-plateau naar de kust. Ook de Glens zijn een belangrijke toeristische attractie in het noorden van Antrim.

Steen Causeway Coast and Glens 8

2022

Af en toe is er aan deze noordkust van Noord-Ierland een zanderige baai of een klein haventje te zien, maar voor het merendeel bestaat hij uit enorme kliffen van rood zandsteen, witte kalk, zwarte basalt en blauwe klei, met knoedeltjes Engels gras erbovenop, die overal groeien tot aan Fair Head, het noordoostelijkste puntje van Ierland. Dit is een spookachtig tafelland, waarboven torenvalken zweven, en een regio doordrenkt van mythen en legenden, woonplaats van reuzen, geesten en meerdere 'banshees' (vrouwelijke geesten) die jammeren in de zeemist. Maar afgezien van deze spectaculaire visioenen, genieten wij ook al van een door korstmossen begroeide steen.

Eenden Causeway Coast and Glens 5

2022

Aan deze kust met zijn rotsachtige ondergrond, zijn eenden rustig bezig zich te goed te doen aan de welig tierende groene algen. Dit district, de Causeway Coast and Glens, ligt aan de noordkust van Noord-Ierland en grenst van noordwest tot noordoost aan Lough Foyle, de Atlantische Oceaan en het North Channel. Rathlin Island, dat voor de kust ligt, behoort ook tot dit district. Het ontleent zijn naam o.a. aan de Giant’s Causeway, een geologische rotsformatie en drukbezochte toeristische attractie aan de kust.