nieuw werk Slovenië.

uit 2020 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Državni Gozd 5

2021

Dit is toevallig de grens bij Državni Gozd, een grensovergang tussen Oostenrijk en Slovenië. In 2017 stelde deze grens niet veel meer voor, maar toen ik hier in 1976 was, werd je er nog wel degelijk streng gecontroleerd. Je ging toen van Oostenrijk naar Joegoslavië, een land dat niet bij de Navo en ook niet bij het Warschaupact hoorde

De oever van de Savinja 1

2021

Dit is een stukje oever van  de rivier de Savinja in Slovenië. De Savinja ontspringt bij Logarska Dolina, hoog in de Karavanken, het gebergte op de grens van Oostenrijk en Slovenië, waarna ze zich via 90 m hoge Rinka watervallen naar beneden stort. Het is een turbulente rivier met vele stroomversnellingen en zo te zien aan dit gat kan ze inderdaad goed tekeergaan. Het lijkt overgebleven van een boom die waarschijnlijk door de rivier meegesleurd is.

Hennep 3

2020

We zijn nog maar net in Slovenië, afgedaald vanuit de Alpen, of we zien in de vlakte velden vol hennepplanten. Kweken ze hier Wiet in de open lucht? Of is de Hennep voor andere doeleinden bestemd? Het zaad is bijv. eetbaar, voedzaam en gezond voor mens en dier o.a. als vogel- of visvoer. Uit het zaad kan hennepolie worden geperst dat veel linolzuur bevat. De vezels van de stengel werden in het verleden verwerkt tot touw en textiel. Het sterke touw werd veel in de landbouw en scheepsbouw gebruikt, bijv. als afdichting tussen de houten delen van schepen: het breeuwen. De productie van het touw is niet duur  en weinig milieubelastend. Al eeuwenlang wordt er van hennep kleding gemaakt, maar bijv. ook papier, o.a. sigarettenvloeitjes. De term canvas voor schildersdoek, zeilen en tenten, is dan ook afgeleid van het woord Cannabis. De houtachtige delen van de hennepplant (60%) zijn een goed alternatief voor brandhout. Het wordt als stro voor knaagdieren of paarden gebruikt en zelfs voor het bouwen met hennep en kalk (in het Engels bekend als lime-hemp-concrete of hempcrete). Dus nog afgezien van zijn geestverruimende eigenschappen is hennep een zeer nuttige plant!

Loibl Bach 3

2020

Deze beek ontspringt op de Karawanken, een berggroep van de Alpen op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië. De Loiblbach stroomt noordwaarts door de Tscheppaschlucht, een kloof die alleen via  een wandelpad te bereiken is. Voorbij deze kloof stroomt het riviertje het Loibltal in en mondt tenslotte bij Unterferlach, niet ver van het Oostenrijkse Klagenfurt, uit in de rivier de Drau.

Savinja 5

2020

De Savinja ontspringt bij Logarska Dolina, hoog in de Karavanken, het gebergte op de grens van Oostenrijk en Slovenië, waarna ze zich via 90 m hoge watervallen naar beneden stort. Vervolgens mondt ze uit in de Sava, een rivier die even onder Villach in Oostenrijk ontspringt en aanvankelijk door het grensgebied met Slovenië stroomt. Na lange tijd de grens tussen Bosnië en het noordelijk deel van Kroatië gevormd te hebben, mondt de Sava tenslotte in de stad Belgrado uit in de Donau.