Denemarken Een lieflijk land met veel kust en glooiende graanvelden waar soms nog sporen van de oude Vikingen zijn te vinden.

uit 2009 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Druppels 1

2015

Na een regenbui blijven deze druppels achter op de bladeren. Een druppel is een kleine hoeveelheid vloeistof, die een bolvorm aanneemt wanneer de vloeistof volledig omhuld is door een vrije ruimte of op een vrij oppervlak ligt. Deze vorm ontstaat doordat de moleculen van de vloeistof elkaar aantrekken. Door dit verschijnsel (cohesie) rangschikken zij zich zo dicht mogelijk opeen, wat resulteert in de bolvorm. Eén druppel kan grote gevolgen hebben. Zoals de uitdrukking ‘dat is de druppel die de emmer doet overlopen’ aangeeft: het kan het laatste zetje zijn dat nodig is om een heftige reactie te veroorzaken. Of ‘men vangt meer vliegen met een druppel honing dan met een vat azijn’, oftewel: een vriendelijk woord heeft meer effect dan een lange, boze tirade. Of ‘een druppel op een gloeiende plaat’: een remedie die bij lange na niet voldoende is om een ongemak of gebrek te verhelpen.

Gørslev 1

2015

Vlak bij het dorpje Gørslev op het eiland Sjaelland in Denemarken, ligt aan de rand van een camping dit veld vol kruldistels. Er zijn veel planten waarvan de naam eindigt op distel, maar die behoren niet allemaal tot hetzelfde geslacht of zelfs maar tot dezelfde familie. Echte distels zijn stekelige planten met bloemen omgeven door puntige omwindselblaadjes, meestal in de kleuren rood tot paars. Ze behoren tot de composietenfamilie. De vruchtjes zijn aan de top voorzien van pluis, waarmee de zaden zich op de wind verspreiden. Het zijn tweejarige planten. Het eerste jaar is er alleen een wortel- en bladrozet op de grond, het tweede jaar schiet de stengel met bloemen en zaden omhoog.

Putdeksel 27

2013

Dit is een werk uit mijn ‘putdeksel-project’. Ik verzamel foto’s van putdeksels uit verschillende steden en dorpen in Europa. Deze ligt in Frederikssund in Denemarken. Een putdeksel sluit de opening van een put af en is meestal gemaakt van zwaar metaal. Over het algemeen zijn oude putdeksels vierkant en moderne rond. Welke vorm zij  ook hebben, op alle deksels is reliëf aangebracht om grip te creëren. De reden voor de overstap van vierkant naar rond was dat een rond putdeksel nooit in de put kan vallen. Een vierkant putdeksel zou (diagonaal/verticaal) wel in het eigen gat kunnen vallen en dat zou levensgevaarlijk zijn voor iemand die in de schacht aan het werk is. Bovendien zijn ronde deksels lichter dan vierkante met eenzelfde doorsnee. Ondanks dat het putdeksel zelf rond is, is het ijzeren frame rond een put bijna altijd vierkant i.v.m. met de bestrating er omheen. Ronde frames zie je alleen als de put bijv. in asfalt geplaatst wordt. Wanneer auto’s over een putdeksel rijden, mag het putdeksel niet door trillingen opgelicht worden. Maar een raceauto wordt door zijn aerodynamica bij hoge snelheden zo sterk tegen het wegdek gedrukt, dat er onder de auto een lage luchtdruk ontstaat, die sterk genoeg is om een putdeksel op te lichten. Dus bij straatraces met formule-1 wagens worden putdeksels meestal vast gelast…….Ja, ja, daar hebben we toch weer een heleboel opgestoken van deze informatie ☺!

Helnæs Bugt 14

2012

Deze kust van zand- en grindduintjes langs het schiereiland Helnæs op het eiland Funen in Denemarken, kalft geleidelijk af in de zee van de Akrog Bugt. Door de kabbelende  en soms beukende golven, lossen bestanddelen van de oever ter hoogte van de waterspiegel op, waardoor de erboven liggende grond in het water brokkelt. Funen is na Seeland het grootste eiland van Denemarken. Tegenwoordig is het door bruggen en tunnels met Jutland en Seeland verbonden.

Helnæs Bugt 16

2011

Dit werk heeft de naam Helnæs Bugt. Het is gemaakt op het schiereiland Helnæs wat deel uitmaakt van het eiland Funen in Denemarken. Maar eigenlijk is dit meer een uitzicht op Akrog Bugt dat aan de zuidwestkant van Helnæs ligt waar de zee de lage zand/grindduintjes voortdurend doet afkalven.

Louisiana 2.

2011

Het Louisiana Museum of Modern Art is het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken. Het ligt in de plaats Humlebæk, zo'n 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen, op de heuvelachtige oever van de Sont. Het museum is gehuisvest in een 19e-eeuws landhuis, dat in de jaren vijftig verbouwd werd tot museum. Later zijn er geleidelijk steeds meer ruimten bijgebouwd. De bezoeker doorloopt tijdens zijn bezoek verschillende niveaus, en heeft steeds toegang tot- en uitzicht op het wereldberoemde beeldenpark en op het water van de Sont. In dat beeldenpark groeit onder andere deze eeuwenoude beuk. 

Deur 51

2010

Deur 5: Dit is de deur van de Domkerk in Ribe in Denemarken. Het is een open deur dat een deur dient voor het afsluiten van een ruimte tegen indringers of kou, maar bovendien uitnodigt tot het betreden van de besloten ruimte erachter. De deur staat symbool voor deze tegenstelling: zowel beslotenheid als openheid naar de wereld.

Møns Island 9

2009

  Møns Island 9: wuivend graan op het eiland Møn in het zuiden van Denemarken.

Zee 10

2009

  De golven die tegen los liggende keien voor de kust van het schiereiland Helnæs in Denemarken slaan.

Møns Klint 1

2009

deze prachtige krijtrotsen vind je aan de oostkust van het eiland Møn in Denemarken. Om ze te zien moet je wel zo’n 400 meter steil afdalen (en later natuurlijk ook weer omhoog!).

Lucht 2

2009

De schoonheid van de dreigende luchten boven het schiereiland Helnæs in Denemarken, doet bijna de schoonheid van het land vergeten.

Helnæs Bugt 7

2009

Het Kunstwerk van de week 16: is Helnæs Bugt 7: Donkere wolken bij de afgeslagen zandkust van het schiereiland Helnæs in Denemarken (zie ook week 10).

Helnæs Bugt 11

2009

Het ‘Kunstwerk van de week 10’ is ‘Helnæs Bugt 11’. Dit is een met struiken begroeide, afgeslagen zandkust van het schiereiland Helnæs in Denemarken