Nuri 23-11-2015

Nuri 23-11-2015

100 x 75 cm, © 2016, € 1 500,00
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op papier

De voornaam Nuri betekent in het Arabisch en Hebreeuws: Het licht van God’s vuur, de heldere, de stralende, iemand die opgewekt en vrolijk is.

Nuri is ook de naam van een plaats in een bocht van de Nijl in het tegenwoordige Sudan. Hier liggen 15 piramides die gebouwd zijn voor Nubische koningen. De piramides bij Nuri zijn over het algemeen kleiner dan de Egyptische en zijn vandaag de dag vaak vervallen. Al deze overblijfselen behoorden tot de oude stad Napata, de eerste hoofdstad van het Nubische koninkrijk van Kush. De vroegste piramide was voor koning Taharga. Zijn opvolger Tantamani werd even verderop, in El-Kurru begraven, maar alle volgende Nubische koningen en veel van hun echtgenotes, tot Nastasen (+ 330 v.Chr.), werden hier begraven.

Nuri is ook de naam die gegeven werd aan een superstorm met een record lage druk, die begin november 2014 over de Bering Zee raasde en tot een extreme koudegolf in de Verenigde Staten leidde.

Maar vooral is het de naam van het eerste kleinkind van Yolanda en zoals je op dit werk kunt zien, is het een mooie kleinzoon!