Paddenstoel ( Schimmel )

Paddenstoel ( Schimmel )

75 x 200 cm, © 2017, € 3 000,00
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op papier

In Nederland komen meer dan 4000 soorten paddenstoelen voor.

Een paddenstoel is het bovengrondse deel, het vruchtlichaam, van ondergrondse schimmels die dode resten van planten en dieren verteren. Zonder deze schimmels zou het afval zich ophopen. Veel schimmels kennen geen vruchten of hebben zulke kleine vruchten dat je ze met het blote oog niet zichtbaar zijn, maar bij een paddenstoel is dat dus anders.

Sommige paddenstoelen zijn eetbaar, de bekendste is natuurlijk de champignon, maar de meeste zijn smakeloos, hebben een scherpe smaak of zijn ronduit vies. Sommige paddenstoelen zijn giftig. In Nederland bestaan ongeveer 30 soorten giftige, waarvan er 7 dodelijk zijn voor de mens.

Sommige soorten, die psilocybine en psilocine bevatten, hebben een hallucinogene, psychedelische werking, de z.g. paddo’s. In Midden- en Zuid-Amerika bestaan eeuwenoude rituelen, waarbij Psilocybe Mexicana wordt genuttigd om in contact te treden met het hiernamaals, de toekomst of een hogere werkelijkheid.

Ook in onze streken werden paddenstoelen in het verleden ongetwijfeld door medicijnmannen of -vrouwen gebruikt. Volgens sommige auteurs, zouden aan religieuze openbaringen of visioenen die ons uit oude culturen zijn overgeleverd ervaringen met paddo's ten grondslag liggen.

Om die reden werd de paddenstoel in de middeleeuwen beschouwd als geheimzinnig en duivels. De mysterieuze kringen waarin paddenstoelen soms groeien werden‘Heksenkringen’ genoemd omdat heksen daar geacht werden hun rituelen uit te voeren.